Keretválasztás - arcformák
 
 
Az arcformák és a szemüvegkeretek tipizálása nagyon jó kiindulópontja lehet a keretválasztásnak. Azonban ne feledjük, hogy az alap arcformák is lehetnek kevertek, így a rájuk vonatkozó javaslatokat sem kell kőbe vésett szabályokként követnünk!
Ha valaki hosszú ideje szemüveges, kitapasztalhatta, hogy milyen keretformák a legideálisabbak a számára, megfogalmazhatjuk, hogy milyen típus a legjobb a számunkra. (Ovális, vagy szögletes? Keskeny, vagy négyzetes? Vastag, vagy vékony? stb.)

Napjainkban az általánosan elfogadott megközelítés az, hogy a szemüvegkeret ellensúlyozza ki az arcvonásaink fő karakterjegyeit. (A kereket szögletessel, a szögleteset kerekkel, a felül hangsúlyosat alul hangsúlyossal stb.) Természetesen ezen elképzelésen túl lehet célunk az ellenkezője is, hangsúlyozhatunk pl: egy erősebb csontozatot szögletesebb kerettel, egy magas homlokot felül hangsúlyos kerettel. A szemüvegkeretek választéka már olyan széles, hogy szinte bármilyen optikai hatást el tudunk érni.
 
Ovális arcforma
Jellemzője: kissé hosszabb, mint amilyen széles. Nincs kiugró, figyelemfelkeltő pontja. Arányos.

Szerencsés típus, szinte bármelyik keret megfelelő, amelyik kihangsúlyozza az arc természetes arányait. Többnyire rá irigykedik mindenki, mert “szemüveg-arca van”, amin bármi jól mutat.
 
Szív/fordított háromszög arcforma
 
Jellemzője: homlokhangsúlyos arctípus, általában keskenyebb állal.

Olyan keretek előnyösek, melyek kiegyensúlyozzák az arc felső és alsó arányait. Előnyösek lehetnek az ovális, szögletesebb, lekerekített keretek. Ki lehet próbálni a világosabb, könnyű kereteket is, vagy a keret nélküli típusokat, melyek nem ülnek nehéz súlypontként az arcon. A keret érje el az arc legszélesebb pontját.
 
Téglalap arcforma
 
Jellemzője: az arc hosszabb, mint amilyen széles, szögletes, csontos ívekkel, egyenesebb áll-és homlokvonallal. Itthon jellemző arcforma.

Az arcformát rövidíteni célszerű. Ki lehet próbálni az alacsonyabb szárral, vagy híddal rendelkező típusokat. Az erőteljesebb, vastagabb kereteket. Az ovális, kerek, lekerekített típusok lágyítják a szögletesebb karaktert. A díszes, felül hangsúlyos keret megtörheti az arc hosszanti vonalát.
A keret kissé szélesebb is lehet, mint az arc.
 
Hosszúkás arcforma
 
Jellemzője: az arc hosszabb, mint amilyen széles, kissé elnyújtott ovális, keskeny formával. Itthon jellemző arcforma.

Olyan keretek előnyösek, melyek szélesítik kicsit az arcformát. A kerekebb, szögletesebb, négyzetesebb formák egyaránt előnyösek. A díszes, hangsúlyos felső keret megtöri az arc hosszúságát. Lehet nagyobb, vastagabb a keret.
 
Gyémánt arcforma
 
Jellemzője: az arccsont a leghangsúlyosabb, inkább hosszabb, mint rövidebb arcforma. A homlok keskenyedő, az áll csúcsos, elvékonyodó. Az egyik legritkább arcforma.

A legfontosabb, hogy az arccsontnál ne legyen szélesebb a keret. Ovális, lágyabb ívű, keret nélküli szemüvegek, vagy a cicafazon nagyon jó választás.

 
Négyzet/szögletes arcforma
 
Jellemzője: rövid arcforma, szögletes, csontosabb, kiugróbb ívekkel. Itthon jellemző arcforma.

Magasabban ülő lencsékkel, híddal vagy szárakkal optikailag nyújtható az arcforma. A szögletes íveket a kerekebb, ívelt, ovális keretek lágyítják. A keret felső része lehet hangsúlyosabb, dekoratívabb. A keret lehet kissé szélesebb, mint amilyen magas.
 
Kerek arcforma
 
Jellemzője: rövid arcforma, kerek ívekkel. Nincs rajta kiugró, csontos részlet, szinte körzővel megrajzolható.

Ideális, ha a szemüveg nyújtja az arcot. A magasan ülő szárak és híd rész keskenyebbnek mutatja az arcot. A szemüveg formája lehet szögletes, geometrikus, sokszögű, esetleg vékony ovális, téglalap formájú, mely ellensúlyozza az arc puha, lágy, kerek ívét.
 
Háromszög/körte arcforma
 
Jellemzője: az állcsont, állkapocs a leghangsúlyosabb az arcon, mely felfelé elkeskenyedhet.

Érdemes kerülni mindent, ami alul széles, vastag és az állvonal felé húzza a tekintetet. A keret közel olyan széles legyen, mint az állkapocs, ne üljön előnytelenül a rövidülő, háromszög arc közepére.
Előnyös minden típus, ami felül hangsúlyos, dekorált, például a cicakeret, vagy csak felül keretes formák.

 

2017-11-25 18:14:55
KÉPGALÉRIA
Nézzen körbe üzletünkben...
VIDEÓK
Tekintse meg videóinkat...