Napszemüveg
NAPSZEMÜVEG VÁLASZTÁSI TIPPEK - TANÁCSOK
 

Tudjuk, hogy a ráncok kialakulásáért 90%-ban a napsugárzás a felelős. Az UVA és UVB sugarak sajnos a bőr mélyebb rétegét is elérik, így a kollagén réteget károsítják, ami éppen arcunk feszességét, rugalmasságát teremti meg. 

Különösen vigyázni kell a világos bőrűeknek, mivel kevesebb pigmentet tartalmaz bőrük. A pigment természetes védelmezőként működik a káros napsugarak ellen.
A klímaváltozással sajnos nő azoknak a napoknak a száma, amelyeken országunk egész területén extrém káros a sugárzás.


 

Azt is sokszor halljuk, hogy nem elég bőrünket védeni, gondoljunk szemünkre is. A jó napszemüveg kiválasztása nem egyszerű feladat. Legyen retro? Vagy inkább trendi? Melyik áll jól? Ezek is fontos kérdések, de a napszemüveg elsődleges feladata a szem védelme. 


Az UV-sugárzás nemcsak napon érhet bennünket, hanem az árnyékban is. Az UV-sugarakat három csoportba sorolják: A, B, C. Ezek a hullámhosszát jelzik. A legerősebb az A, amely 400 nanométer, ez egyben a legveszélyesebb is. A legtöbb sugárzást az ózonréteg elnyeli, de nem mindet, így ezek a bőr hámlását, pirulását, leégését okozzák. A szem hámsejtjeit is ugyanígy roncsolja, és a szürkehályog megjelenését is elősegíti. 


Milyen legyen a napszemüveg? 
Olyat keressünk, ami UV 400-as. Ez azt jelenti, hogy a káros sugarak egész tartományát kiszűri.

Nem csak az UV szűrés fontos, hanem a lencse optikai tulajdonsága is. A napszemüvegek belső felületén lehet antireflex réteg, ez a szétszóródó, visszatükröződő fényt elnyeli, ezért élesebb kontrasztosabb képet kapunk, nyugtatja a szemet, idegrendszert.

Legjobb, ha kipróbáljuk a napon, hogyan hat szemünkre a lencse színe, mert mesterséges fénynél teljesen más lehet az érzésünk. Leggyakoribb színek a barna, a zöld és a szürke. Ezek a legkellemesebbek, a többi inkább divatszín. A zöld és a szürke nem változtatja meg a színeket annyira, mint a barna, de nem is olyan kontrasztfokozók. 


A szemüveglencsék tulajdonságai közé tartozik a polarizáltság. Ez azt jelenti, hogy ez a speciális lencse úgy szűri a szétszóródó fényeket, hogy sokkal koncentráltabban lehet vele látni. A „polarized” angol feliratot keressük, ha ilyet szeretnénk vásásrolni. Sofőröknek, horgászoknak, síelőknek, vízisportot űzőknek ajánljuk.   

A napszemüveg kiválasztásánál fontos, hogy a keret is passzoljon arcformánkhoz. Ha túl kicsi, akkor rövid lesz a keret élettartama, mert állandó feszültségnek van kitéve. Általános szabály, ha a halánték vonalánál húzunk két párhuzamos vonalat, ezeknek a szemüvegszárakkal kell egybeesni. Ha szembenézünk magunkkal, akkor ezeknek párhuzamosaknak kell lenniük, és a halánték vonalánál se kijjebb, se beljebb nem állhatnak. Vannak olyan fejformák, amelyekre ez a szabály nem vonatkoztatható teljesen. Például akinek nagyon keskeny az arca, annak gyerek-napszemüveget lehetne választani, vagy kompromisszumot kötünk és egy kicsit szélesebbet próbálunk ki. Ha az arc túl széles, akkor a szár kifelé fog állni. Így állandóan feszülni fog. Ilyenkor érdemes a csavarokat félévente megigazíttatni. 
Manapság divatos a vastag szemüvegszár, ami ráadásul praktikus is, mert oldalról sem szűrődik be a napfény. Viszont sok embert zavar például a vezetésnél, mert holtteret képez. 

Műanyag keretnél ügyelni kell arra, hogy az orra fekvő rész kövesse annak formáját. A napszemüveg csak a fülnél és az orrnál érjen az archoz. Fontos esztétikai tényező, hogy a szemöldök és a napszemüveg harmonizáljon. Vagy takarja el a szemöldököt, vagy kövesse annak formáját. 

 

Dioptriás szemüveget viselőknek 


Számukra több megoldás létezik. Szemüvegre csatlakoztatható klippet is lehet vásárolni, azaz előtétlencsét.

Lehet olyan dioptriás lencséket készíttetni a szemüvegkeretbe, amelyek vagy átmenetesen, vagy teljesen színezettek. Aki érzékeny a fényre, annak a teljesen színezett ajánlott. 

A legmodernebb és legjobb megoldás a fényre sötétedő lencse, ezek UV-sugárzás hatására sötétednek be, és csakis akkor, ha ilyen sugárzás éri a lencsét. Beltéri fényhatásra nem sötétedik. Az autó üvege UV-szűrős, ezért, ha itt tartózkodunk, a lencse már nem fog besötétedni. 

 
KÉPGALÉRIA
Nézzen körbe üzletünkben...
VIDEÓK
Tekintse meg videóinkat...